Dečki potvrdili EP, promjene u sustavu kvalifikacija

Izvršni odbor, pod vodstvom predsjednika ETTU-a Igora Levitina, razmotrio je utjecaj nestabilne situacije s Covid-19 u cijeloj Europi te donio nove odluke po pitanju kvalifikacija za ekipno Europsko prvenstvo, koje se treba igrati od 28. rujna do 3. listopada 2021 u Cluj-Napoci.

Mnogi europski savezi su izrazili zabrinutost zbog trenutne situacije te brojnih poteškoća u održavanju samih kvalifiakcija. Zato je Izvršni odbor ETTU donio sljedeće odluke:

- odgađaju se kvalifikacijski susreti divizije C, koji su se trebali igrati 23. i 24. siječnja, a pomiču se za travanj ili svibanj 2021.

- odgađaju se kvalifikacijski susreti divizije B, a moguće je da će novi termin biti krajem svibnja

- otkazuju se kvalifikacijski susreti divizije A

- Po odobrenju kongresa ETTU-a najboljih 12 ekipa iz divizije A direktno će se plasirati na Europsko prvenstvo (prema rezultatima Europskog momčadskog prvenstva 2019.). Kod muških to su: Portugal, Švedska, Francuska, Austrija, Engleska, Slovenija, Poljska, Hrvatska, Rusija, Bjelorusija, Danska, Španjolska te domaćin Rumunjska i europski prvak Njemačka. Kod djevojaka to su: Portugal, Poljska, Mađarska, Njemačka, Ukrajina, Francuska, Nizozemska, Austrija, Rusija, Švedska, Luksemburg, Češka i domaćin Rumunjska.   

- odobriti da preostalih šest ekipa iz divizije A igraju kvalifikacije u drugoj fazi natjecanja. Ti susreti igrali bi se nakon Olimpijskih igara u Tokiju u kolovozu ili rujnu.

Izvršni odbor vjeruje da će s ovim planom uspjeti očuvati integritet natjecanja te da će 24 muške i 24 ženske ekipe biti dočekane na završnoj pozornici u Cluj Napoci u rujnu. Ured ETTU-a radit će s ostalim savezima kako bi u narednim tjednima osiguralli pronalazak odgovarajućih datuma i domaćina za susrete skupina C i B te termine susreta za drugu fazu kvalifikacija. Ažuriranje i izvještaj bit će dostavljeni izvanrednom sastanku ETTU-a u subotu 13. veljače 2021. godine.
Što se tiče Hrvatske stolnotenisači su ovime direktno izborili nastup na Europskom prvenstvu, dok će stolnotenisačice čekati termine za dodatne kvalifikacije. Inače, naše djevojke su u B diviziji, u skupini 1 s Finskom te pobjednikom ili drugoplasiranom ekipom iz divizije C. Dosad je sistem bio takav da pobjednik i drugoplasirana ekipa skupine u diviziji B ide u razigravanje s trećeplasiranim ekipama iz divizije A. Nakon toga se formira pet skupina, a dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine izborit će EP. No, tek treba vidjeti hoće li takav sustav ostati na snazi zbog pandemije COvid-19.